Àmbits de treball i Projectes

La nostra tasca

Com treballem

Les Intervencions Assistides amb Gossos cada cop estan més presents en la nostra societat. Per l’Engresca’t és imprescindible que les persones que treballem en aquest camp estiguem formades de manera holística en el camp sanitari o educatiu i en l’àmbit caní, ja que treballem amb persones que es troben en processos terapèutics o educatius i alhora, amb gossos.

És indispensable un bon maneig per no comprometre el benestar animal i amb l’objectiu de facilitar i potenciar la interacció entre el gos d’intervenció i el receptor d’aquesta.

Les sessions sempre van encaminades a assolir els objectius terapèutics, educatius o socials, establerts per les professionals referents del centre, que seran també les encarregades de seleccionar, graduar i adaptar a cada grup i persona amb qui s’intervé, amb l’objectiu de què cada participant obtingui el màxim benefici.

Abordatge:

«La teràpia que empra experiències sensorials terapèutiques pot ser més efectiva que els medicaments, l’anàlisi psicològic o el mètode de càstig i recompensa a l’hora d’ajudar al cervell i al cos a assolir un òptim desenvolupament.»

E. Blanche, 2010

Cada projecte i programa està creat exclusivament per les necessitats de les persones amb les que treballem, adaptant-nos als objectius i l’equip terapèutic o educatiu de referència.

 Les sessions tenen una estructura concreta, per a que amb el temps, les participants puguin anticipar i preveure els temps d’actuació, evitant emocions negatives com l’ansietat o la frustració. Aquesta estructura consta de la salutació, l’activitat destinada a assolir els objectius i el comiat.

 La presència del professional de referència, resulta imprescindible per tal de poder treure el màxim benefici de cada intervenció. La coordinació de l’equip referent i la tècnica és important per poder crear un bon equip d’intervenció i poder així anar construint juntes els programa.

Els nostres gossos

Han estat degudament seleccionats pel tipus d’intervenció en la qual participen, tant per les seves característiques com per la seva morfologia. Cal tenir en compte que la selecció no només ha d’anar orientada a les seves característiques pel treball, sinó que també per la capacitat de gestionar-lo. A l’hora, han estat educats i ensinistrats perquè les possibles dificultats que puguin aparèixer en les intervencions no els hi generi por, incomoditat, reactivitat o agressivitat. L’educació sempre s’ha realitzat en positiu, sense càstigs emocionals ni físics.

Formen part de la nostra vida i família com a animals feliços, oferint-los una vida digna i respectant la seva essència com a espècie.

Els gossos de l’Engresca’t estan sota un protocol veterinari específic per les Intervencions Assistides amb Gossos, per garantir la seva salut i la de les persones a qui atenem i disposen d’assegurança de Responsabilitat Civil per la pràctica laboral.

Projectes actuals

Hospital Sant Llàtzer- CST (Consorci Sanitari de Terrassa) i Escola Pública Bisbat d’Ègara: Programa intergeneracional hospitalari dirigit a persones de la tercera edat amb malalties neurodegeneratives i trastorns de conducta, i a infants amb Trastorn de l’Espectre Autista.

TV1 en va fer un reportatge.

Escola Pública Joan Maragall Sabadell: Programa dirigit a infants amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu d’aules ordinàries.

SIAD Sant Quirze del Vallès: Programa dirigit a infants que han patit violència masclista.

Escola d’Educació Especial Xaloc Sabadell: Programa dirigit als diferents grups terapèutics de l’escola, primària i transició a la vida adulta.

Residència Allegra del grup MSG Seniors Sabadell: Programa dirigit a persones del centre de dia i residents per treballar segons la setmana objectius de l’àrea de la neuropsicologia, teràpia ocupacional i fisioteràpia. Intervenció en un grup de psicogeriatria.

Docència

Master en terapia asistida con animales. Institut Superior d’Estudis Psicològics (ISEP Barcelona). Seminari de teràpia ocupacional infantil assistida amb gossos en la Disfunció del Processament Sensorial. Tutorització de pràctiques i de TFM | Actualment .

Màster en estimulació neurològica. Neurorehabilitació. UVic – UCC Seminaris teòric i pràctic de teràpia assistida amb gossos | 2020- 2023.

Projectes realitzats (2018-2023)

Infanto juvenil

Enlaira’t, Centre de Neurodesenvolupament i Integració Sensorial, Sant Fruitós del Bages.

SIAD: Servei d’Informació i Atenció a la Dona, Sabadell.

Centre de Psicologia i Logopèdia Tric Trac, Sabadell.

Escola i Centre Terapèutic Bellaire, Bellaterra.

Departament de Justícia, Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Barcelona.

Escola Jeroni de Moragas, Santpedor.

Residència d’adolescents els Companys, Sant Fruitós del Bages.

 

Adults i tercera edat

Hospital de Neurorehabilitació Institut Guttmann

Centre Ocupacional la Llum, Santpedor.

Associació de Parkinson, Sant Cugat del Vallès.

La Nostra Llar, Caldes de Montbui.

Residència Mutuam Collserola, Barcelona.

Centre de Dia i residència Ciutat de Sabadell, Sabadell.

Llar Mión, Manresa.

Residència Julio Payàs, Santpedor.